De geschiedenis van de Hervormde Kerk in Usselo

De geschiedenis van de Hervormde Kerk in Usselo gaat terug tot het begin van de 19e eeuw.

De marke-richter Gerrrit Scholten nam het initiatief om, los van Enschede, een zelfstandige Hervormde Gemeente Usselo te stichten.

Er kwam heel wat bij kijken: correspondentie met de Rijksoverheid, het ministerie voor de eredienst en met Enschede natuurlijk, waar men liever een derde predikantsplaats wilde stichten dan de buitengebieden zelfstandig te laten worden. Er moest natuurlijk grond beschikbaar zijn en geld, hoewel veel werk neerkwam op vrijwillige hand- en spandiensten. 

In 1843 was het dan zover: op 12 maart van dat jaar werd het werk gegund aan Berend Jan ten Bouwhuis uit Enschede en op 1 november 1844 werd het werk opgeleverd, waarna op 8 december van dat jaar het kerkgebouw aan de Haaksbergerstraat in gebruik kon worden genomen.

In de loop van de jaren zijn er verschillende werkzaamheden verricht aan het gebouw. Zo mankeerde er kennelijk nogal het een en ander aan de toren, want die moest in 1866 al compleet vernieuwd worden. In 1914 is de eerste grote restauratie uitgevoerd, kwamen er granieten vloeren en werd de kerk in het geheel geschilderd.

In 1924 bij het 80-jarig bestaan zijn twee gebrandschilderde ramen aangeboden door de gemeenteleden. In 1958 vond er een grote restauratie van de kerk, waarbij de granieten vloeren verdwenen om plaats te maken voor houten en in 1979 werd het orgel gerestaureerd. 

De laatste restauratie dateert van 2009, de kerk is nu voorzien van een stenen vloer met vloerverwarming, de stoelen maken een multifunctioneel gebruik mogelijk en naar de eisen van de tijd is een toiletgroep aangebracht. 

We kunnen nu beschikken over een kerkgebouw met een frisse eigentijdse uitstraling, waar we trots op zijn!

 
 

terug